zavoli lpg, sıralı sistem

LPG Ruhsata İşleme Nasıl Yapılır?

LPG Ruhsata İşleme Nasıl Yapılır?

Akaryakıt fiyatlarının günden güne oldukça artması araç sürücülerinin daha ucuz yakıtlara yönelmesini sağlamıştır. Özellikle benzin ve dizeldeki yakıt fiyatları çok pahalı olmakla birlikte uzun yol sürücülerinin kâbusu olmaktadır. Bu gibi sebeplerden dolayı da artık LPG’nin kullanımı artmıştır.

Diğer yakıtlardan daha ucuz olmakla birlikte daha fazla yol yapma şansı da vermektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı da LPG’nin kullanımı günden güne artmaktadır.

Benzinli araçlara taktırılan sıralı sistem LPG dönüşümünün kullanımı için ruhsata işlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ruhsata işlenmez ise ve herhangi bir yerde bu fark edilirse yasalar doğrultusunda ceza ödenmesi gerekmektedir.

zavoli lpg, sıralı sistem

Yasalara göre kullanılan araçta yapılan herhangi bir değişikliğin 30 gün gibi bir süre içerisinde ruhsata işlenmesi gerekmektedir. Örneğin araçta bir renk değişikliği olduğunda bunun 30 gün içinde ruhsata işlenmesi gerekir. Eğer işlenmez ise herhangi bir kontrolde fark edilir ve ceza işlemi uygulanır.

Araçlara taktırılan LPG’nin de 30 gün gibi bir süre içerisinde ruhsata işlenmesi gerekmektedir.

LPG Ruhsata İşleme Adımları

LPG’yi ruhsata işletirken öncelikle aracınıza taktırdığınız yerden garanti belgesini almanız gerekmektedir.

Garanti belgesinin yanında fatura da alınmalıdır. Tabi ki bu işlemlerin yapılmasından önce aracınızın herhangi bir vergi borcu gibi ceza işlemleri olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde ruhsata işleme yaptırırken karşınıza göz korkutucu bir borç belgesi gelmesin.

LPG ruhsata işleme yaptırırken diğer adım ise trafik sigortacısından ya da şoförler odasından EK-1 belgesini almaktır. Bu belgeyi aldıktan sonra da İl Emniyet Müdürlüğüne kullandığınız aracın LPG dönüşüm sistemine uğradığını ve bunu ruhsata işletmek istediğinizi belirten bir dilekçe yazmanız gerekmektedir.

zavoli lpg, sıralı sistem

Bu dilekçe işlemini EK-1 belgesini aldığınız yerden de kolayca yapabilirsiniz. Bu işlemi de başarıyla yerine getirdikten sonra aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekmektedir. Muayene yaptırmadan önce ise mutlaka randevu almayı unutmayın. Daha sonrasında bu işlemler eğer başarı ile tamamlandıysa elinizde olan; garanti belgesi, LPG projesi, sızdırmazlık raporu, fatura, EK-1 belgesi ve ruhsat tescil belgelerini kesinlikle kaybetmemeniz gerekmektedir.

Çünkü herhangi bir belge eksikliğinde ruhsata işleme yapılamamaktadır. Bütün belgelerin tam olması ve o şekilde ruhsata işleme başvurulması gerekiyor.

Bütün bu belgeleri tamamladıktan sonra notere gidip ruhsata işleme işlemlerini başlatabilirsiniz. Eskiden Emniyet Müdürlüğünden yapılan bu işlem artık noterlere devredilmiştir. Araçta yapılan her değişikliği notere gidip ruhsatınıza işletmeniz gerekmektedir.

LPG Ruhsata İşleme Ücretleri

Sıralı sistem LPG dönüşümü olan araca sahip olan sürücülerin bunu ruhsata işletirken ödedikleri çeşitli ücretler bulunmaktadır. Bu ücretler ise geçmişe göre biraz artış göstermektedir.

Örneğin 2017 verilerine göre ruhsata işleme ücretleri şu şekildeydi; EK-1 belgesi 25 Türk Lirası, Muayene 194 Türk Lirası Egzoz Emisyonu 50 Türk Lirası, Trafik Tescil Belgesi 80 Türk Lirası. 2017’de olan ücretler bu şekildeydi. 2018’de ise bu ücretler şu şekilde değişmiştir: EK-1 belgesi 25 Türk Lirası, Muayene 226 Türk Lirası Egzoz Emisyonu 55 Türk Lirası, Noter Ruhsat ücreti de 138 Türk Lirasıydı. LPG ruhsat işleme ücretlerinin yıldan yıla arttığını bu şekilde net bir şekilde görmekteyiz.

Sıralı sistem LPG dönüşümleri bu şekilde kolay bir işlem doğrultusunda ruhsata işlenmektedir. Eskiden İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu işlem artık noterlere bırakılmıştır.

Gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra notere giderek LPG’yi ruhsata işleme işlemlerini başlatabilirsiniz. Günümüzde bu işlemlerin ücreti önceki yıllara göre biraz daha fazla olsa da LPG yakıtının kullanımı hâlâ oldukça fazladır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir