LPG mi Dizel mi?

LPG mi Dizel mi?

LPG’li araçların kullanımının oldukça fazla olması günümüz ekonomik koşullarına bakacak olursak oldukça normaldir. Bu yakıtın bu kadar kullanılmasının sebebi yakıt masrafıdır.

Kişisel ya da ticari araçların daha uzun yol yapması ve yakıta daha az para vermesi açısından LPG daha uygun fiyatlı bir yakıttır. Günümüzde özellikle dizel ile karşılaştırıldığında masrafları neredeyse yok denecek kadar uygun fiyatlıdır.

Örnek verecek olursak dizel motorlu bir aracın yılda yapacağı yol masrafı ile LPG’Li bir araç çok daha uzun mesafe yapabilir. Normal bir aile bütçesinin kolaylıkla karşılayabileceği bu yakıt masrafı ise onu çok daha ön plana atmayı başarmıştır.

zavoli lpg, sıralı sistem

LPG’nin daha uygun fiyatlı bir yakıt olması ve kullanımının bu kadar fazla olmasının bir diğer nedeni ise yıllık bakım masraflarının çok uygun fiyatlı olmasıdır.

Yıl içerisinde çok az bakım süreçleri olmakta ve bakım masrafları diğer yakıt çeşitlerine göre çok uygun olmaktadır. Örneğin dizelin yıllık bakım masrafı çok pahalıdır.

Benzine kıyasla bile pahalı olan bu yakıt, araç sahiplerinin ceplerini oldukça yakmaktadır. Kullanımı ise günden güne azalan bu yakıtın ileri süreçte kullanımı çok daha azalacak ve hatta durdurulacaktır.

zavoli lpg

Dizelin çevreye olan zararı da çok fazladır. Araçta kullanıldığı takdirde havaya oldukça zehirli ve kirletici gazlar bırakmaktadır. Günümüzdeki hava ve çevre kirliliğine çok yol açtığı gibi küresel ısınma için de tehdit uyandırıcı etkiler yaratabilmektedir.

Birleşik Milletler tarafından uygulanan yaptırımlar ile de dizelin kullanımı oldukça kısıtlanmaya çalışılmaktadır. Özellikle İtalya, Belçika, Fransa gibi ülkelerde şu an uygulanan yasaklar ile benzinin de kullanımı kısıtlanmaya başlanmıştır. Bu yaptırımların uygulanmasındaki temel sebep ise çevre ve hava kirliliğidir. LPG’nin ise bu şekilde bir hava ya da çevre kirliliği yaratmadığı yapılan araştırmalar sayesinde ortaya çıkmıştır.

Özellikle Belçika’nın yaptığı teşvik çalışmaları ile kullanımı günden güne arttırılmaya çalışılmaktadır. Yapılan bu teşvik çalışmalarının da temel sebebi LPG’nin çevre dostu bir yakıt olmasıdır. Uzun süreçte kullanımı ne çevreye ne de kullanılan aracın motoruna hiçbir şekilde zarar vermemektedir.

LPG’nin Dizele Göre Daha Uygun Oluşu

Dizel yakıtı çevreye verdiği kirlilik ve küresel ısınmaya yol açması dışında kullanılan araca da bir takım zararlar vermektedir. Örnek verecek olursak uzun yolculuklarda araç motorunun oldukça fazla ses çıkarmasına yol açmaktadır.

zavoli lpg

Uzun süreçte insana çok rahatsızlık vermesi dolayısı ile bu yakıtın kullanımı düşmektedir. Bunun yanında dizelin güvenliği de tartışılmayacak derecede azdır. Herhangi bir sızma ya da bunun gibi sorunlarda yanma gibi sıkıntıları olduğu bilinmektedir. Bu sebeplerden dolayı da dizelin kullanımı her geçen gün düşmektedir. Yaptırımlar da bu bağlamda çoğu ülkenin desteği ile artmaktadır.

LPG’nin ise çevreye hiçbir zararı yoktur. Yapılan çeşitli araştırmalar doğrultusunda çevreye ve hava zehirli gaz salınımı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Çevreye duyarlılığı ile kullanımı yetkililerce oldukça önerilmektedir. Gelecekte dizel ve benzin gibi yakıtların kullanımı tamamen durdurulacak ve LPG’nin kullanımı sağlanacaktır. Küresel ısınma gibi Dünya’nın büyük sorunlarına hiçbir şekilde zarar vermediği bilinmektedir.

Fiyat olarak dizel ve benzinden oldukça uygun fiyatlı oluşu kendisini araç kullanıcıları tarafından daha çok alınmasına yol açmıştır. Avrupa ülkeleri tarafından yapılan teşvikler ile de gelecekte kullanımı çok artacaktır. 2050 yılına kadar da benzin ve dizel motorlu araçların fabrikada üretimi tamamen durdurularak sıralı sistem LPG yakıtlı araçların kullanımı öne çıkarılacaktır. Bütçe tasarrufu ve çevreye duyarlılığı ile bu yakıtın kullanımı yetkililerce oldukça tesviye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir