zavoli lpg

Neden LPG?

Neden LPG?

                Özel araç kullanımının her geçen gün artmaya devam ettiği günümüzde, döviz kurunun değer kazanmasına bağlı olarak değer kazanan benzin fiyatları, kişileri sıralı sistemlere ve özellikle LPG’ye geçmeye yöneltmiştir. Bunda rol oynayan çeşitli faktörlerin olmasının yanı sıra, LPG’nin en çok tercih edilme sebebinin kuşkusuz ucuz bir gaz olması olduğu söylenebilir.

zavoli,lpg

Neden LPG sorusuna cevap bulunabilecek yüzlerce cevap bulunmaktadır. Bir kere insanlar arabalarının motorlarını kısa sürede yıprattığı için, benzin kullanımından kaçınmaktadır. Bunun yanı sıra benzinin çevreye ciddi zararlar verdiği de bilinen bir gerçektir.

LPG Sıralı Sistemin Araca, Çevreye ve İnsana Olan Faydaları

zavoli,lpg
  • LPG sıralı sistemleri, araçların motorlarındaki yağ sarfiyatını düşürmektedir. Benzin kullanan araçlardaki yağ değişimi 2-4 km arasında gerçekleşirken, gaz kullanan araçlarda 10-12 km arasında gerçekleşmekte ve bu durum aracın bakım süresinin uzayıp kısalmasında etkili olmaktadır. Gaz bakım süresini uzatıp, maliyeti düşürürken, benzin bakım süresini kısaltıp maliyeti arttırır.
  • LPG saf ve temiz bir yakıttır. Bu durum karter yağının sulanmasının önüne geçmekte ve yağ değişim süresini uzatmaktadır. Motorun karteri ve yanma odaları bu sayede kirlenmekten ve zarar görmekten kurtulmaktadır. Sıralı sistemlerde gerçekleşebilecek aşınmaların önüne geçilir ve bu aşınmalardan ortaya çıkabilecek olan kurşun, vernik veya karbon atığı gibi geri dönüştürülemez maddelerin çıkışı engellenir. Ayrıca LPG çevre dostudur, havayı benzin kadar kirletmemekte ve insan sağlığına zarar vermemektedir.
  • Kurşun ve karbon gibi geri dönüştürülemez maddeleri içermeyen LPG, karbüratördeki aşınmayı azaltır. Karbüratör gibi bakımı zahmetli ve pahalı bir malzeme, LPG kullanıldığı takdirde uzun zaman boyunca tamire ihtiyaç duymayacak, bu da kişilerin üzerindeki araba masrafı baskısını azaltacaktır.
  • LPG benzin ile kıyaslandığında daha çabuk buharlaşan bir maddedir. Bu sebeple, havayla daha kolay karışır ve tam yanma sağlar.
  • Yanma odalarında ve ateşleme bujilerinde herhangi bir tortu oluşturmaz. Bu durum arabanın ve motorun ömrünün uzamasını sağlayacaktır.
  • Yine benzin ile kıyaslandığında LPG’nin oktan seviyesinin benzinden daha yüksek olduğu görülür. Oktan seviyesinin yüksek olması, motorun herhangi bir vuruntu olmadan çalışmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla yakıt ekonomisi sağlanır ve benzin kadar masraf çıkarmaz. Oktan seviyesinin yüksek olması, daha iyi yanma sağlamakta ve bu durumda motor parçaları arasında oluşabilecek sızıntıları ve aşınmaları engellemektedir. Yani araba motorunun ömrü benzinli motorlara kıyasla daha uzun ömürlü olacaktır.
  • Motorlarda sıkıştırma oranını arttırır ve bu durumda motor gücünü ve verimini arttırmaktadır.
  • LPG sistemi komplike olmaz ve çok fazla parça gerektirmez. Bu da bakım süresini uzatır ve bakım maliyetini benzinli motora kıyasla oldukça azaltır.
  • LPG benzine kıyasla çok daha uygun fiyata sahip bir gazdır. Şehir içi trafikte yüzde 45 oranında avantaj sağlarken, uzun yollarda yüzde 65 oranında indirim sağlamaktadır.
  • LPG içeren araçlarda yakıt pompasına ihtiyaç yoktur. Bu durum bakımda veya arıza durumunda yapılması gereken tamirde oluşacak masrafların azalmasını ve aracın uzun süre bozulmamasını sağlamaktadır.
  • LPG doğası itibariyle kuru bir yakıttır. Bu da silindirlerde yağ gibi kalıntıların kalmasının önüne geçmektedir. Çünkü LPG direkt gaz olarak yanmakta, herhangi bir sıvı çıkarımında bulunmamaktadır. Fakat bu her ne kadar arızayı engellese de sübapların sertleşmesine neden olabilir. Bunu engellemek amacıyla araç çalıştırıldığında ve kapatıldığında 3’er dakika benzin kullanımı önerilir. Ya da bunun yerine, çok düşük bir maliyete sahip olan sübap yağlama sistemi araca taktırılabilir.
  • LPG diğer gazlar ve benzin ile kıyaslandığında, çok daha güvenilir bir yakıttır. Bu nedenle daha çok tercih edilmekte ve düzenli olarak kontrol edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir