zavoli lpg

Sıralı Otogaz Nedir?

Sıralı otogaz sistemleri, hemen hemen her arabaya farklı bölgelerden takılabilen bir otogaz sistemi olarak tanımlanabilir. Sıralı otogaz sistemlerini tercih edenlerin yegâne sebebi dizel yakıtlar ile arasında hiçbir hız kesici fark olmaması ve uygun fiyatlara alınabilir olmasıdır. Otogaz kullanan araç ile benzin kullanan araç hız performansı bakımından eşittir.

Sıralı otogaz sistemleri, günümüzde kullanılan araçlara uygun şekillerde tasarlanır ve montaj yapılır. Bu nedenle yüksek performans ve üst düzey kullanım rahatlığı imkânı sunar.

Sıralı otogaz sistemlerine Türkiye’nin yanı sıra birçok dünya ülkelerinde de ilgi her geçen gün artmaktadır. Her geçen gün kullanılmaya başlanan sıralı otogaz sistemleri ile araç piyasası d hareket kazanmış ve otogaz sektörü rekor kıran satışlara imza atmıştır.

Sıralı Otogaz Sistemi Nelerden Oluşur?

lpg

Sıralı otogaz sistemi kullanımı oldukça rahat olmasından dolayı tercih edilir. Araç içerisinde montajlı bir halde bulunan sıralı otogaz sistemi kullanım için ek bir işlem gerektirmez ve her araçta otomatik olarak devreye girer. Sıralı otogaz sistemi; elektronik kontrol paneli, basınç uyarı sensörü, ışıklı gösterge paneli, şamandıra ekipmanları ve dolum ağzından oluşur.

Araç içerisinde bulunan gösterge panelleri sayesinde ne kadar gaz kaldığı her daim şoför tarafından görülebilmektedir. İkaz uyarı lambası ile bitmekte olan gaz, araç sahibine bildirilir. B u sayede yolda kalma riski en aza indirilir.

Sıralı Otogaz Sistemleri Nasıl Çalışır?

Sıralı otogaz sisteminin bulunduğu araçlar ilk etapta çalıştırıldıklarında araç benzin ile çalışır. Diğer bir deyişle araç sıralı otogaz sistemine bile sahip olsa çalışması için bir miktar benzine ihtiyaç duyar.

Araç bir süre çalışıp yol için gerekli ısıya ulaştıktan sonra kendiliğinden otomatik olarak gaz sistemi devreye girer.  Bu otomatik geçiş işleminde regülatör gerekli ısıyı sağladıktan sonra, ısı sensörünün yardımı ile kontrol ünitesi birimine gerekli sinyali gönderir ve gaz sisteminin etkin olmasında rol oynar. 

zavoli lpg, sıralı sistem

Bu sinyal ile birlikte araç otomatik bir şekilde benzini devre dışı bırakarak gazı aktif hale getirir. Bu sistemin kendiliğinden otomatik olarak gerçekleşmesi kullanıcıların yol sırasında geçiş işlemi ile uğraşmamasıdır.  Gaz sisteminde kullanılan enjektörler aracın birçok farklı noktasından püskürtme yaptığı için, araç benzinle çalışır gibi çalışır ve gaza geçtikten sonra araç performansında herhangi bir düşüş yaşanmaz.

LPG Sistemli Araç mı Daha İyidir Yoksa Dizel Mi?

LPG sistemi takılı halde bulunan araçlar, her daim dize araçlara göre daha az masraflı olmaları ile bilinir. LPG sistemleri hem ucuz yakıt imkânından dolayı oldukça masrafsızdır hem de her koşulda araca az zarar verir. Dizel araçlarda enjektör sistemleri başta olmak üzere birçok farklı arıza meydana gelir ve bu arızalar oldukça maliyetli tamir faturasına neden olur. LPG sistemleri bu anlamda araç sahibinin oldukça yüzünü güldürür. 

LPG sisteminin bu denli uygun olması, hali ile LPG’li araçlara olan rağbeti de artırmıştır. Durum öyle ki şuan birçok yeni araç üreticisi araçlarında LPG sistemini aktif hale getirerek LPG’li araç satışı gerçekleştirmektedir.  LPG kullanımı çevre kirliliği açısından da desteklenmektedir. Çevreye en ufak bir zararı bulunmayan LPG yakıtları ile gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak da mümkün olmaktadır.

LPG’li araçlar kısa bir döneme kadar kapalı otoparklara alınmıyordu. Ancak son dönem otoparklarda gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları sayesinde artık birçok kapalı garaja LPG’li araçların girişine izin verilmektedir. Bu sayede LPG’li araçların dizel aralardan hiçbir farkı kalmamış olur ve oldukça güvenli bir kullanım sunar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir