zavoli lpg

CNG Kompresörü Teknik Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde birçok araç sürücüsü CNG yakıtı hakkında pek fazla bilgiye sahip değildir. Buna bağlı olarak da CNG kompresörü hakkında da ne olduğu konusunda bir fikri bulunmamaktadır.

Öncelikle CNG yakıtından bahsedecek olursak sıkıştırılmış doğal gaz diyebiliriz. Bu yakıtın benzin ya da dizel gibi yakıtlardan çok daha uygun fiyatlı oluşundan bahsedebiliriz. Çevreye olan duyarlılığı ve çok daha uygun fiyatlı oluşu kendisini diğer yakıtlardan daha ön plana atmaktadır.

CNG yakıtı ile ilgili nasıl sıkıştırıldığı hakkında bilgi verecek olursak CNG kompresörü yardımı ile sıkıştırıldığını söyleyebiliriz. Bu kompresör doğal gazın belirli basınçlar yardımı ile sıkıştırılmasını sağlamaktadır. Sıkıştırma işlemi sonrasında ise çeşitli kamyonlara yüklenip dağıtıma gönderilmesi yapılmaktadır.

CNG kompresörü tam anlamıyla CNG yakıtının kalbi olduğu gerçeği göz önüne alındığında kompresörlerin kalitesi oldukça önemlidir. CNG sıkıştırılması ile ilgili ortaya çıkabilecek herhangi bir kötü durumda kompresörlerin sorumlu olması an meselesidir. Bu noktada ise CNG kompresörü belirli aralıklar ile bakıma girmelidir. Detaylı bir bakıma giren CNG kompresörü çok daha sağlıklı bir sıkıştırma işlemi yapabilmektedir.

zavoli lpg, sıralı sistem

CNG kompresörleri hakkında teknik özelliklerden bahsedecek olursak bu kompresörler yaklaşık 300 bar basınç sıkıştırması yapabilmektedirler. Bu basınç sıkıştırmaları ile doğal gazın CNG yakıtı haline dönüşmesi sağlanmaktadır.

Çeşitli CNG kompresörü modellerine göre çift silindir ya da tek silindir halinde çalışma göstermektedirler. Bu silindir çeşitliliği ise farklı firmaların etkisi ile gerçekleşmektedir. Bu kompresörler ayrı olarak direkt bağlantılı halde ya da kayışlı olarak çalışabilmektedirler. Bu özellik farkı da diğer firmaların üretimlerine göre şekillenmektedir.

CNG kompresörü ile alakalı genel teknik özellikler bu kadar diyebiliriz. Tabi ki sayılabilecek daha birçok teknik özellik vardır ancak bu özellikler firma ürünleri ile değişim göstermektedir. Sayılan bu özellikler genel olarak CNG kompresörü ile ilgilidir.

CNG Kompresörü ile CNG Yakıtı Mantıklı mıdır?

Ülkemizdeki yakıt fiyatlarını ve masraflarını düşünecek olursak CNG sıkıştırılmış doğal gaz yakıtı çok daha mantıklıdır. Yakıtın sağladığı eşsiz tasarruf ile benzin ya da dizel gibi pahalı yakıtlardan daha uyguna yol yapılması sağlanmaktadır.

lpg

CNG yakıtının bakım masrafları gibi diğer masrafları da diğer yakıtlara göre çok daha uygundur. Araç sürücülerini hiçbir şekilde etkilemeyecek masrafları ile ekonomik ve performans anlamında en ideal yakıt CNG yakıtıdır diyebiliriz.

Çeşitli CNG kompresörü yardımları ile basınçla sıkıştırılan bu yakıt genel anlamda ülkemizde pek fazla bilinmemesine karşın ekonomik oluşu yavaş yavaş bilinmeye başlamıştır.

CNG’nin sağlamış olduğu ekonomik yol hizmeti uzun vadede araç sürücülerinin yüzünü güldürmektedir. Benzin ve dizelden artık bıkmış olan ve bu yatkılara yıllarca tonla para harcamış olan sürücüler direkt olarak CNG’ye geçiş yapmaya başlamıştır.

LPG gibi bir yakıt ile de yarışabilecek olan CNG yakıtı diğer yakıtlardan çok daha fazla tasarruf sağlamaktadır. CNG kompresörü ile sıkıştırılarak ülkemizin birçok yerine dağıtımı sağlanan bu yakıt genel anlamda diğer yakıtların sağladığı performansı kat ve kat daha fazla sağlamaktadır. Birçok araç sürücüsü bu tasarruf ve eşsiz performans hizmetini geç fark etmesine karşın CNG yakıtına geçiş yapmaktadır.

CNG kompresörü ile ilgili de firma çeşitliliği oldukça fazladır. Bu kompresörlerin piyasasının geniş olması CNG yakıtının ne kadar ilgili olduğunu göstermektedir.

Birçok firma CNG kompresörü için kendi ürünlerini ortaya koymaktadır. CNG yakıtının kaliteli bir şekilde ortaya çıkması için doğal gazın iyi bir şekilde sıkıştırılması gerekmektedir. CNG kompresörü ise sıkıştırma işlemini en doğru bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir