LPG Tankı Nedir?

LPG tankı nedir? Araçlarda tercih edilecek LPG sistemleri, yüklenecek otogazı bir depo içerisinde tutar. Kullanım bu depo üzerinden sağlanmaktadır. LPG tüpleri en yüksek derece olarak 115 kadar atmosfer basıncı direncine sahip olabilen ve dışarıdan gelebilecek her turlu tehlikeye karşın oldukça sağlam mukavemete sahip olan depolama alanlarıdır.

LPG sistemlerinin genelinde en büyük payı bu tanklar oluşturur. Sistemin kilit parçası konumundaki LPG tankı, genelde araçların arkada bagaj kısımlarına montajlanarak kullanılır.

LPG Tank Modelleri Nelerdir?

 Genel şekilleri ile LPG tankları iki farklı modele ayrılmış şekilde satışa sunulur. Bu tanklar da kendi aralarında çeşitli gruplara ayrılırlar. A,B,C tipi tanklar olarak ayrılan bu tanklar 17 atmosfer direncinde basınca sahip olarak çalışır.

Basınç düzeyi 30 a ulaştığında ise tanklar teste tabi tutulurlar.  45 atmosfer direncinde de dayanıklılık seviyeleri ölçülür. Kullanılan bu LPG fanlarının belirli dönemlerde muayene ettirilmesi ve depoda oluşabilecek sızıntı ve problemlere karşı önlem alınması gerekmektedir.

Deponun belirli dönemlerde yapılacak muayenesi sırasında depoda herhangi bir şişme, sızıntı, akma ya da esneme gibi problemlerin oluşup oluşmadığına bakılır.

LPG Tanklarının Üretim Koşulları Nasıl Olmalı?

LPG tankları ilk başta üretimin bütün aşamalarında Avrupa standartlarını taşıyacak şekilde üretilmesi gereken tank modelleridir.

Güvenlik anlamında herhangi bir açığın olması halinde bu kullanım aşamasında oldukça ciddi problemlere yol acar. Bu nedenle denetleme işlemlerinde sıkı bir denetime dâhil edilmesi ve detaylı bir şekilde incelendikten sonra kullanımına onay verilmesi gerekir.  

Üretimi tamamlanan tank modelleri arasında test işlemi uygulanırken, rastgele 100 tank içinden bir adet tank seçilerek denetleme bu tank üzerinden gerçekleştirilir.

Bu düzen aynı zamanda seçilen tankın onaydan geçememesi durumunda diğer 100 tankın da onay alamaması anlamı taşır. Bu nedenle üretimi gerçekleşen bütün tanklar aynı özen ile üretilir.

LPG Tanklarının Kullanım Süreleri Ne Kadardır?

Her araca göre farklı ölçü ve modellerde üretilebilen LPG tankları, bir kere takıldıktan sonra oldukça uzun bir dönem kullanım özelliği sunar. Herhangi bir problem çıkarmayan tanklar yaklaşık olarak 10 yıl kadar kullanım imkânı sunar.

10 yılı dolduran LPG tanklarının artık yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Ömrü dolan tanklar da üretici firma aracılığı ile yenileri ile değiştirilerek araç sahiplerine güvenli bir duruş imkânı sunulur.

LPG Tankının Araçlara Montaj İşlemleri

LPG tankları, binek araçlarda arka bagaj kısmına montajlanır. Montajlama izleminde önemli olan nokta bu deponun kullanım aşamalarında sarsılmayacak ve hareket etmeyecek şekilde sabitlenmesi gerektiğidir. Montaj azalmasının bir diğer önem taşıyan unsuru, multivalfin parçasının tank üzerine mutlaka monte edilmesidir.

Multivalf içerisinde bulunan göstergelerin yatay olarak hizalanmasından sonra kemer yardımı ile tank bagaja sabitlenir. Eğer multivalf yatak şekilde ayarlanamazsa, gazın emme borusundan edilmesi sağlanmaz. Bunun sonucu olarak tank içerisinde istenmeyen başka nesnelerin emilmesi ve hortumların tıkanması gibi problemler meydana gelir.

LPG Tankı Hangi Özellikleri Taşımalı?

LPG tankları her araca uyum sağlayacak şekilde üretilirler. Bu nedenle montaj aşaması sorunsuz geçilir.

LPG Tanklarının kullanımı oldukça kolaydır ve araç sahibine kullanım aşamasında herhangi bir zorluk yaşatmaz.

LPG tankları, herhangi bir kaza veya çarpma durumuna karşı güvenle üretilen ve kolay hasar almayan depolardır. Çoğu durumda araç içerisindeki saatli bomba olarak anılsa da bu görüş yanlıştır. Aksine kalınlık itibari ile sadece basit bir çatlak oluşturur.

LPG tankları belirli bir miktar otogazı içerisine alacak şekilde üretilmektedir. Hazinesinden fazla oranda otogaz yüklendiğinde kullanım sırasında problem yaratabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir